Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, s-a prezentat la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, fiind acuzat de infracţiuni contra umanităţii. Acesta a negat implicarea sa în reprimarea demonstranţilor din Bucureşti, acuzând jurnaliștii că îl susțin pe Ion Iliescu.

Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în 2017, anulat de instanță și reluat de la zero de procurori, după ce probele strânse inițial au fost anulate. Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma și alți inculpați sunt acuzați de crime împotriva umanității pentru acțiunile violente din iunie 1990. Acțiunile violente au inclus moartea, violuri, vătămări corporale și privarea de libertate a unui număr mare de persoane. Represiunea autorităților a continuat cu un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii și muncitorii din mai multe județe ale țării, care au devenit o forță de ordine paralelă.

Persoanele reținute au fost supuse la tratamente înjositoare și degradante, inclusiv simularea unor execuții colective sau gazarea colectivă prin eliberarea gazelor de eșapament în spațiile de detenție.