Traficul și consumul de droguri reprezintă o problemă gravă în România, afectând în special tinerii. Clanurile mafiote operează liber datorită corupției funcționarilor responsabili de combaterea traficului de droguri. Pedepsele pentru traficul de droguri sunt mari, dar nu și pentru șoferi, iar Legea Anastasia va intra în vigoare anul viitor.

Statul român, condus de PNL și PSD, permite introducerea drogurilor în țară prin lipsa controlului la frontiere și la companiile de livrări. Tinerii nu sunt conștienți de riscurile consumului de droguri, iar lipsa prevenției timp de 33 de ani a contribuit la situația actuală. Propunerile pentru combaterea traficului de droguri includ dotarea Vămilor cu tehnologie modernă, creșterea prevenției și informării, precum și combaterea corupției.

Se solicită măsuri urgente pentru instalarea de scanere moderne la punctele de frontieră și în cadrul Poștei Române, precum și obligarea companiilor private de livrări internaționale să dispună de aparatură și câini antrenați pentru depistarea drogurilor. Este necesară educația tinerilor cu privire la riscurile consumului de droguri și combaterea corupției din cadrul Autorității Vamale și a instituțiilor specializate în combaterea traficului de droguri.