Descoperire de muzeu. Am găsit trofeul de golgheter din 1954. Povestea de roman a primului marcator din „Groapă”, singurul dinamovist care a înscris o triplă în poarta rivalilor de la Steaua. A jucat cu platfus la ambele picioare și cu injecții, în genunchi, la pauză. FOTO&VIDEO EXCLUSIV

ProSport a descoperit un trofeu de muzeu. Cupa primită de golgheterul ediției din 1954 și cucerită de dinamovistul Alexandru Ene, primul marcator din istoria stadionului Dinamo. Fostul mare atacant al „câinilor” s-a stins în 2011, însă fiul și nepotul duc mai departe povestea unuia dintre atacanții de referință ai „câinilor”. Am găsit trofeul de golgheter

Descoperire de muzeu. Am găsit trofeul de golgheter din 1954. Povestea de roman a primului marcator din „Groapă”, singurul dinamovist care a înscris o triplă în poarta rivalilor de la Steaua. A jucat cu platfus la ambele picioare și cu injecții, în genunchi, la pauză. FOTO&VIDEO EXCLUSIV

ProSport a descoperit un trofeu de muzeu. Cupa primită de golgheterul ediției din 1954 și cucerită de dinamovistul Alexandru Ene, primul marcator din istoria stadionului Dinamo.

Fostul mare atacant al „câinilor” s-a stins în 2011, însă fiul și nepotul duc mai departe povestea unuia dintre atacanții de referință ai „câinilor”.

Am găsit trofeul de golgheter câștigat de Alexandru Ene în urmă cu 70 de ani. „Nea Enică”, înaintașul care făcea injecții la pauză și a jucat cu platfus la ambele picioare

„E poarta de la spital. Acolo unde e copilul acela care se joacă”. În prezent, la buturile stadionului din „Ștefan cel Mare” mai șutează atacanții eșalonului terț, juniorii și copiii din cartierele riverane care confiscă locul după ce se termină antrenamentele. Iarba este arsă, sunt gropi și insulele de pământ au cucerit, precum niște limbi de lavă, ceea ce, cândva, era cel mai bun gazon din țară.



La poarta cu spitalul, un pici cu obrajii înfloriți de căldură și efort chinuie o minge colorată. Trage din interiorul careului, cu ristul, fix în efectul plasei laterale. Când nu nimerește, urmează corvoada alergatului după balon până în deșertul tartanul încins, deja, la prima pătură de caniculă a lunii iunie.

„Cupa Pronosport” a fost cucerită de primul marcator din istoria stadionului Dinamo

Poarta primului gol din „Ștefan cel Mare”. De aici începe și povestea noastră legată de numele lui Alexandru Ene (1928-2011). Marcatorul primului gol din istoria vetustului stadion din miezul Bucureștiului.

14 octombrie 1951. Dinamo vs Locomotiva Timișoara 1-0. Mărturia vine din glasul fiului celui care a rămas în istorie ca fiind cel care a spart gheața plaselor în „Groapă”. Alexandru Ene s-a stins din viață în 2011, însă în urma sa, pe lângă acest element de simbolistică, au rămas multe performanțe din eticheta locului și a clubului. În mâna nepotului său, purtată cu o atenție de bijutier, o mărturie de muzeu este prezentată cititorilor ProSport. 

 » Citește mai mult…