Alina Gorghiu, ministra Justiției, s-a remarcat în ultimele luni prin vizite externe de lungă durată, unele dintre ele în destinații exotice. Din decembrie și până acum, Gorghiu (PNL) a făcut vizite în SUA la ONU, Japonia, Italia și Brazilia. Vizita în Brazilia nu a fost comunicată oficial de minister, dar anunțuri ale oficialilor brazilieni arată că ministra și suita sa au fost atât în capitala Brasilia, cât și în statul Sao Paolo.

Primele detalii despre vizita în Brazilia au fost date de Ministerul Justiției din Brazilia, Ricardo Lewandowski, într-un comunicat oficial din 10 aprilie. El a anunțat că s-a întâlnit cu ministra Alina Gorghiu și au discutat despre cooperarea judiciară. Oficialul brazilian nu a anunțat semnarea vreunui document oficial.

Ulterior, pe 11 aprilie, Felicio Ramuth, viceguvernatorul statului Sao Paolo, a spus într-o postare pe Facebook din 11 aprilie că a primit în vizită o delegație oficială din România formată din ministra Alina Gorghiu, șefa Curții Supreme – Corina Corbu, președintele Administrației Rezervelor de Stat – Georgian Pop și ambasadoare Monica Mihaela Stirbu.

Un comunicat de presă de luni, 15 aprilie, arată că procurorul general Alex Florența a făcut parte dintr-o delegație de lucru în Brazilia în perioada 8 – 12 aprilie. E vorba deci despre o vizită de o săptămână în Brazilia. Comunicatul arată că Florența a discutat cu procurorul general al statului Sao Paolo – Inês Maria dos Santos Coimbra, și cu procurorul general al Braziliei – Paulo Gustavo Gonet Branco, despre criminalitatea organizată transnațională. Florența a participat și la întrevederea cu secretarul general pentru Politica Națională a Drogurilor. El menționează că din delegație au făcut parte ministra Alina Gorghiu, președinta Înaltei Curți – Corina Corbu, secretarul general adjunct al Ministerului Justiției – Cătălin Oțel și ambasadoarea Monica Știrbu, dar nu îl menționează pe șeful Rezervelor Naționale, Georgian Pop.