Impostorul Ciolacu, falsul revoluționar de la Buzău
Comisia specială din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari a respins cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989. Decizia a fost luată pe 22 iunie 2023, la o săptămână după ce Ciolacu a devenit premier. Verificarea cererii a fost inițiată de șeful Secretariatului de stat
Comisia specială din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari a respins cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989. Decizia a fost luată pe 22 iunie 2023, la o săptămână după ce Ciolacu a devenit premier. Verificarea cererii a fost inițiată de șeful Secretariatului de stat, Mihai Iulian Dodu, ca urmare a comunicării de către DNA a clasării unui dosar ce privea calitatea de luptător determinant a lui Ciolacu.
Documentul oficial arată că Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condițiile necesare pentru a fi considerat luptător cu rol determinant la Revoluția din 1989. Acesta a obținut foloase necuvenite prin uzurpare de calități oficiale, inclusiv un teren primit gratuit și scutire de taxe și impozite pentru afacerile sale. Mihai Dodu a reușit să desființeze dosarul de revoluționar falsificat al premierului Ciolacu, dar a fost demis din funcție.
Marcel Ciolacu a dat în judecată Secretariatul de Stat condus de Dodu, iar primul termen în instanță este pe 11 ianuarie 2024. Există suspiciuni că CV-ul lui Ciolacu a fost falsificat, iar acesta insistă pe obținerea titlului de luptător cu rol determinant în Revoluție pentru a obține beneficii financiare. Potrivit surselor, statul român plătește aproximativ 3.500 de indemnizații pentru luptători cu rol determinant, iar un sfert dintre acestea vin din orașe precum Buzău, unde există controverse legate de autenticitatea titlurilor.